AGCO AGRONOMİ: KIŞLIK BUĞDAY VERİMİNİN EN ÜST DÜZEYE ÇIKARILMASI

18 Nisan 2024

Kışlık buğday üretimiyle ilişkili verim ve işletme maliyetleri, sıra aralığı, tohum oranları ve herbisit içermeyen veya geleneksel kimyasalları içeren yabancı ot kontrolü uygulamaları gibi bazı temel değişkenlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. En iyi yaklaşımı benimseyebilmeniz için AGCO Agronomi Ekibi tüm bu faktörleri ele alıp değerlendirdi.

Ne yaptılar?

Çalışma 2021-2022 sezonunda Swiss Future Farm'da gerçekleştirildi. Deneyin yapıldığı arazi, silajlık mısırdan sonra yoğun bir toprak işleme sisteminde ekildi. Kışlık buğday 20 Ekim 2021 tarihinde tohum ekim makinesi ile, normal (12,5 cm) veya geniş (37,5 cm) sıra aralığında ve tam (%100) veya azaltılmış (%60) tohum oranıyla ekildi. Diğer değişken ise büyüme sırasında yabancı ot kontrolü için kimyasal yöntem veya mekanik yöntem kullanılmasıydı. Tohum ekimi ve yabancı ot kontrolü dışında, ekim yastığı hazırlığı, gübre uygulaması ve hasat için tüm tarla işlemleri tüm deney şeritlerinde aynı şekilde yürütüldü. Ürünler 25 Temmuz 2022 tarihinde hasat edildi.

Ne buldular?

1. En yüksek verim, normal sıra aralığı ve kimyasal yabancı ot kontrolü ile yetiştirilen buğdayda elde edildi. Karşılaştırıldığında, diğer deney ürünleri şu sonuçları verdi:

1.1. Normal sıra aralığı ve mekanik yabancı ot kontrolü - %5,5 daha az.

1.2. Kimyasal yabancı ot kontrolü ile geniş sıra aralığı - %24,7 daha az.

1.3. Geniş sıra aralığı ve mekanik yabancı ot kontrolü - %32,9 daha az.

2. En yüksek hektolitre ağırlığı, normal sıra aralıklı ve mekanik yabancı ot kontrollü deney şeridinden elde edildi. Diğer tüm sıra aralığı ve yabancı ot kontrolü uygulamaları eşdeğer, biraz daha düşük seviyedeydi.

3. Protein içeriği, hem kimyasal hem de mekanik yabancı ot kontrolü uygulanan geniş sıra aralığında yetiştirilen kışlık buğday için önemli ölçüde daha yüksekti.

Winter wheat row spacing infographic

Ne sonuca vardılar?

BBCH 50-60 aşamasındaki başak sayımı sonuçları, kışlık buğdayda hedeflenen metrekare başına 600 başak miktarına yalnızca normal sıra aralığı uygulamasında ulaşıldığını göstermektedir. Bu gözlem, uygulanan yabancı ot kontrolü yönteminden bağımsız olarak, normal sıra aralığı ve tam tohum oranının, geniş sıra aralığından önemli ölçüde daha yüksek verim sağladığı, dane verimine ilişkin sonuçlarla uyumludur. Bununla birlikte, sadece %60 daha az tohum oranına sahip geniş sıra aralıklı parsellerin sadece %22 başak azalması (kimyasal yabancı ot kontrolüyle) ve %26 başak azalması (mekanik yabancı ot kontrolüyle) ile sonuçlandığı belirtilmelidir. Dolayısıyla geniş sıra aralığında ekilen buğday bitkileri daha fazla kardeşlenme göstermiştir.

Bu araştırmadan faydalanabilecek başka çiftçiler tanıyor musunuz? Bunu onlarla paylaşın.