FOLKENE SOM BRUKER DELENE: GRACE MAPLE

12. mars 2020

AGCO Parts

Søndag 8. mars var den internasjonale kvinnedagen, en dag som markerer kvinners prestasjoner verden over og minner oss på kampen for like rettigheter mellom kjønnene.

Gjennom 2020 skal vi fortsette fokuset på temaet og målsettingen #Likhet for alle, og vi skal fremheve noen av de inspirerende og dedikerte mennene og kvinnene som jobber i landbruket.

Vi har snakket med Grace Maple, som er landbruksmekaniker lærling hos C&O Tractors Ltd ved Wilton-avdelingen i Salisbury, for å spørre henne om hvordan hun har opplevd året som lærling.  

Hva består jobben din av i det daglige?

«Jeg gjør servicejobber og kontrollerer leveringsklare maskiner, i tillegg til at jeg hjelper de andre mekanikerne ved behov.»

Hvorfor valgte du dette yrket?

«Jeg har alltid vært interessert i landbruk, og studerte landbruk på nivå 2 på Sparsholt College. Jeg valgte deretter å gå videre med landbruksmekanikk på andreåret, fordi jeg pleide å hjelpe faren min med å reparere kjøretøy, og jeg syntes dette området virket mer spennende.»

Hva tror du skal til for å gjøre flere kvinner interessert i slike yrker?

«Vi må reise rundt på skolene og snakke med yngre barn for å vekke interessen på et tidlig tidspunkt. Besøk videregående skoler, vis studentene traktorer og maskiner, og snakk med dem om hvilke karrieremuligheter som finnes.»

Hva er det viktigste rådet du kan gi til kvinner som vil begynne med et lignende yrke som ditt?

«Ikke la deg skremme av at landbruksmekanikk er et mannsdominert yrke. Gjør det du liker og det du interesserer deg for – det er ingen som kommer til å dømme deg.»

Hvorfor tror du det er så viktig med mangfold på arbeidsplassen?

«Jeg tror mangfold på arbeidsplassen er viktig fordi det ikke bare gir bedriften et positivt omdømme, men også gjør den mer tilgjengelig for kundene.»

Synes du at kvinner har de samme mulighetene som menn innenfor ditt yrke?

«Ja, jeg opplever det slik så langt. Jeg har blitt tatt godt imot av alle ansatte og kunder, og jeg har fått muligheten til å lære og gjøre det de andre mekanikerne gjør.»

Hvilke barrierer har du møtt i arbeidet, og hvordan har du taklet dem?

«For meg var det høyden og styrken min som var den største barrieren. Jeg hadde problemer med å nå ting og løsne bolter som satt godt. Nå har jeg et lite trinn jeg kan bruke, og de andre mekanikerne har lært meg en metode for å løsne bolter på maskiner
og utstyr.»

Hva mener du er de viktigste problemene i dag for kvinner og prosessen mot et kjønnsnøytralt samfunn?

«Jeg føler at kvinner ikke oppmuntres til å satse på denne bransjen, spesielt på verkstedet, fordi de fleste annonsene viser menn som jobber i dette miljøet. Når du tenker på en mekaniker, tenker du hovedsakelig på en mannsperson, fordi det er slik det alltid har blitt fremstilt. Det er som regel menn som jobber på forhandlerverkstedene, men man må ikke la seg skremme av det. Hvis vi virkelig er opptatt av likestilling, synes jeg vi bør bli flinkere til å vise frem kvinnene som jobber i denne sektoren.» 

Grace Maple