AGCO Agronomy: Vi finder de bedste landbrugsmetoder

22 marts 2024

Har du nogensinde tænkt på, om en ændring i den måde, du normalt sår på, kan forbedre dit udbytte? Ikke mange landmænd har tid og ressourcer til at afprøve deres teorier. Det er her, AGCO Agronomy-teamet kommer ind i billedet. Det er de eksperter, der har til opgave at finde den mest effektive metode til at drive landbrug ved at udføre kontrolleret testning af alle aspekter af landbrugsdyrkning. Kan resultatet have indflydelse på den måde, du arbejder på?

Sukkerroer: Hvor dybt skal de sås?

Sukkerroer er en vigtig afgrøde i det meste af Europa. AGCO Agronomy-teamet har udført en 3-årig undersøgelse (2019-2021) for at teste sådybden for sukkerroer i Europa. Undersøgelsen blev foretaget på Swiss Future Farm i Schweiz.

Hvordan gjorde de?

Teamet brugte side om side-såbånd for at sammenligne en standarddybde på 2,5 cm med en dybere sådybde på 3,8 cm. For at sikre konsistens brugte de DeltaForce automatisk downforcestyring på 45 kg og med 100.000 frø pr. hektar. Der blev sået i den sidste uge af marts og i den første uge af april og høstet i oktober eller november i undersøgelsesåret.

Planting sugar beet infographic

Hvad var resultatet?

  1. Det mest interessante resultat var et større udbytte af frisk sukkerroemasse – med et gennemsnit på 8,9 % mere som resultat af den dybere såning på 3,8 cm.
  2.  Metoden med dybere såning øgede også sukkerudbyttet. Med en stigning på 7 % i gennemsnit ved at så i 3,8 cm i stedet for i 2,5 cm.

Hvad var konklusionen?

Fordelen i udbytte ved at så dybere var tydeligere i de år, hvor der var tørkeforhold i foråret. Undersøgelsen viste, at en lidt dybere sådybde lagde frøet i tilstrækkelig vand under etablering af afgrøden, hvilket medførte bedre spiring og fremspiringsforhold.

Ikke den almindelige tilgang

Agronomy-teamets anbefaling om dybere såning afviger fra den almindelige tilgang i lærebogen af to årsager:

1) Lærebogen blev skrevet i 1960-70’erne, hvor sukkerroefrøenes spirekraft var lavere end for varianterne i dag.

2) Sukkerroernes coating er blevet bedre i de sidste årtier, hvilket har betydet, at frøcoatingen selv absorberer mere væske før tidligere frigivelse af frøet.

Kender du andre landmænd, der kan have nytte af denne forskning? Del den med dem.