AGCO Agronomi: testing for optimale arbeidsmetoder

22. mars 2024

Har du noen gang lurt på om du kan få større avlinger hvis du sår eller planter på en annen måte? Det er ikke mange bønder som har tid og ressurser til å teste teoriene sine. Det er her AGCO Agronomi-teamet kan komme til nytte. De er spesialister som har som jobb å finne de mest effektive metodene, ved å gjennomføre kontrollerte tester av alle aspekter av landbruket. Kan resultatene ha betydning for hvordan du jobber?

Sukkerbeter: Hvor dypt bør de plantes?

Sukkerbeter er en viktig avlingstype i store deler av Europa. AGCO Agronomi-teamet gjennomførte en treårig studie (2019–2021) for å teste plantedybder for sukkerbeter i Europa. Prosjektet ble gjennomført ved Swiss Future Farm i Sveits.

Slik gjorde de det

Teamet plantet rader side ved side for å sammenligne den vanlige plantedybden på 2,5 cm med en plantedybde på 3,8 cm. For å gi like forutsetninger brukte de DeltaForce til automatisk styring av vertikalkraften på 45 kg, og 100 000 frø per dekar. Frøene ble plantet i siste uke i mars og første uke i april, og innhøstingen ble gjort i oktober eller november.   

Planting sugar beet infographic

Hva fant de ut?

  1. Det mest interessante funnet var økningen i ferskvekt på 8,9 % med en plantedybde på 3,8 cm.
  2. Dypere planting ga også mer sukker. Sukkermengden økte med 7 % i snitt med en plantedybde på 3,8 cm kontra 2,5 cm.

Hva var konklusjonen?

Økningen i avlingsmengde var tydeligere i årene med tørre forhold på våren. Studien konkluderte med at noe dypere planting ga frøene tilstrekkelig med fuktighet i spirefasen, noe som ga bedre spiring og forhold i den tidlige perioden.

Ikke i tråd med litteraturen

Agronomi-teamets anbefalinger om dypere planting avviker fra litteraturen av to årsaker:

  1. Litteraturen ble skrevet på 60- og 70-tallet, da sukkerbetens spirekraft var lavere enn i dagens varianter.
  2. Sukkerbetens frøskall har blitt forbedret de siste tiårene, noe som har ført til at skallet absorberer mer fuktighet og slipper frøet tidligere.

Kjenner du andre bønder som kan ha nytte av denne forskningen? Del den med dem.