AGCO Agronomi: En iyi tarım yöntemleri için yapılan testler

22 Mart 2024

Genelde uyguladığınız ekim şeklinde yapacağınız değişikliklerin veriminizi artırıp artırmayacağını hiç merak ettiniz mi? Pek çok çiftçinin teorilerini test edecek zamanı ve kaynağı yoktur. AGCO Agronomi Ekibi işte bu noktada devreye giriyor. Onlar, görevleri tarımın tüm yönleri üzerinde kontrollü testler yaparak tarım yapmak için en etkili yolu bulmak olan uzmanlardır. Ulaşılan sonucun tarım yapma şekliniz üzerinde bir etkisi olabilir mi?

Şeker pancarı: Ne kadar derine ekilmeli?

Şeker pancarı Avrupa'nın büyük bir bölümünde önemli bir üründür. AGCO Agronomi Ekibi, Avrupa'da şeker pancarı ekim derinliklerini test etmek için 3 yıllık bir çalışma (2019-2021) yürüttü. Araştırma İsviçre'deki Swiss Future Farm'da gerçekleştirildi.

Nasıl yaptılar?

Ekip, 2,5 cm'lik standart ekim derinliği ile 3,8 cm'lik daha derin ekimi karşılaştırmak için yan yana ekim şeritleri kullandı. Tutarlılığı sağlamak için 45 kg'a ayarlı DeltaForce otomatik bastırma kuvveti kontrolü ve hektar başına 100.000 tohum kullandılar. Ekim tarihleri Mart ayının son haftası ve Nisan ayının ilk haftası olup, hasat çalışmanın yapıldığı yılın Ekim veya Kasım ayında gerçekleştirildi.

Planting sugar beet infographic

Ne buldular?

  1. En ilginç bulgu, 3,8 cm’lik daha derin ekim sonucunda yaş kütle şeker pancarı veriminin ortalama %8,9 oranında artmasıydı.
  2. Daha derin ekim yöntemleri ayrıca şeker verimini de arttırdı. 2,5 cm yerine 3,8 cm’ye ekim yapılarak ortalama %7'lik bir artış sağlandı.

Ne sonuca vardılar?

Daha derine ekim yapmanın verim açısından avantajı, ilkbahar kuraklığının yaşandığı yıllarda daha belirgin oldu. Çalışmada, biraz daha fazla ekim derinliğinin ekin oluşumu sırasında tohumu yeterli nemde tutarak daha iyi çimlenme ve çıkış koşullarına yol açtığı sonucuna varıldı.

Bu, ders kitaplarında yazılı olanlardan farklıdır

Agronomi Ekibinin daha derin ekim için önerileri iki nedenden dolayı ders kitabındaki yaklaşımdan ayrılmaktadır:

  1. Kitaplardaki bilgi, şeker pancarı tohum gücünün (vigor) günümüz çeşitlerinden daha düşük olduğu 1960-70 döneminde yazılmıştır.
  2. Şeker pancarı tohumu kaplaması son yıllarda gelişerek tohum kaplamasının kendisinin, tohumu daha erken salmadan önce daha fazla nem emmesine neden olmuştur.

Bu araştırmadan faydalanabilecek başka çiftçiler tanıyor musunuz? Bunu onlarla paylaşın.