AGCO Agronomy: Testning för att hitta de bästa lantbruksmetoderna

22 mars 2024

Har du någonsin undrat om förändringar av det sätt som du använder när du brukar så eller plantera skulle förbättra din avkastning? Det är inte många lantbrukare som har tid och resurser för att testa sina teorier. Det är här som AGCO Agronomy-teamet kan hjälpa till. De är specialister, vars jobb det är att hitta det mest effektiva sättet att utföra lantbruksarbete genom att genomföra testning av alla aspekter på odling. Skulle resultatet kunna ha inverkan på det sätt på vilket du utför arbetet?

Sockerbetor: Vilket sådjup?

Sockerbetor är en viktig gröda över större delen av Europa. AGCO Agronomy-teamet utförde en 3-årig studie (2019–2021) för att testa sådjupet för sockerbetor i Europa. Forskningen utfördes på Swiss Future Farm i Schweiz.

Så här gjorde de

Teamet använde planteringsremsor sida vid sida för att jämföra ett standardsådjup på 2,5 cm med ett djupare på 3,8 cm. I syfte att garantera enhetlighet använde de DeltaForces automatiska styrning av den nedåtriktade kraften, inställd på 45 kg, och 100 000 fröer per hektar. Datum för sådd var sista veckan i mars och första veckan i april med skörd i oktober eller november under studieåret.

Planting sugar beet infographic

Vad fick de veta?

  1. Den mest intressanta upptäckten var den ökade färska sockerbetsmassans resultat – med i genomsnitt 8,9 % mer till följd av det djupare sådjupet på 3,8 cm.
  2. Den djupare såmetoden ökade även sockerresultatet med i genomsnitt 7 % genom ett sådjup på 3,8 cm istället för 2,5 cm.

Vilka slutsatser drog de?

Resultatfördelen med att så djupare var tydligare under år med torka under våren. Studien kom fram till att vid ett något djupare sådjup placerades fröerna i tillräcklig fukt under grödans etablering, vilket ledde till bättre förhållanden för groning och tillväxt.

Det skiljer sig från läroboken

Agronomy-teamets rekommendationer om djupare sådjup avviker från läroboksmetoden av två skäl:

  1. Läroboken skrevs under perioden 1960–70 när sockerbetsfröernas livskraft var lägre än dagens varianter.
  2. Sockerbetsfröernas skal har förbättras under de senaste årtiondena, vilket resulterar i att själva fröskalet absorberar mer fukt innan det släpper fröet tidigare.

Känner du till andra lantbrukare som skulle dra nytta av forskningen? Sprid resultaten till dem.