AGCO AGRONOMI: FÅ MEST MULIG UT AV SILOBALLER

17. april 2024

agronomy report image

Det er flere faktorer som kan påvirke fôrkvaliteten i siloballer etter pressing. De to viktigste er balletettheten og typen bindemateriale som brukes. I sin nyeste undersøkelse har AGCO Agronomi-teamet undersøkt hvordan disse faktorene påvirket fôret, og man kan trygt si at de fikk noen helt tydelige resultater.

Gjennomføring av undersøkelsen

Studien ble gjennomført på Swiss Future Farm i løpet av 2022-sesongen, på en midlertidig grasmark med rikelig forekomst av belgplanter og jevne forhold for graset. Graset som ble brukt til samtlige behandlinger, ble slått og spredt 5. juli. Dagen etter ble det lagt i streng og presset – med ulike tettheter og både nett og folie – og det ble tatt basisprøver av det ferske graset som ble sendt til analyse i laboratoriet. Kjerneprøver fra ballene ble tatt i intervaller på to og sju måneder etter pressing, for å fastslå parametrene for fermentering og fôrkvalitet. Teamet brukte rundballepressen Fendt Rotana 130 F Combi.

Bale density infographic

Resultater

1. Resultatene av kjerneprøvene som ble tatt to måneder etter pressing, viste at bruk av folie bidro til å holde på et høyere sukkerinnhold i siloballene. Ensilasje i rundballer med nett viste en større reduksjon i sukkerinnholdet.

2. Etter sju måneder var det gjenværende sukkerinnholdet i siloballene som var pakket med folie, marginalt høyere, men målet for sukkerinnhold (50,0 g/kg DM) ble oppnådd for alle balletettheter og bindematerialer.

3. Ved maksimal balletetthet ble energiinnholdet i fôret bedre bevart med folie, mens ved bruk av nett var det betydelig lavere etter sju måneders lagring.

Konklusjon

Ved et årlig tørrstoffinnhold på 10,0 t/ha på grasmark vil det økte energiinnholdet i siloballer med folie som bindemateriale gi ytterligere 305 kg melk per hektar. Med en melkepris på 0,50 euro/kg gir dette en inntektsøkning på melken på 152,50 euro per hektar grasmark. Ekstrautstyret som kreves for bruk av folie, koster 9085 euro, en investering som er nedbetalt på 60 hektar.

Kjenner du andre bønder som kan ha nytte av denne forskningen? Del den med dem.